Somogy megyében is megjelent a Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma  A zárlati károsítót Karád környékén található szőlő szaporítóanyag termő ültetvényből szedett növénymintákból mutatta ki a NÉBIH-NTAI Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma.

Hatósági intézkedésként a Somogy Megyei Kormányhivatal illetékes osztálya a fertőzött terület egy kilométeres körzetén belül növény-egészségügyi zárlatot rendel el, ezen a területen található szőlőültetvényeket újra szemlézi, a vizuális tüneteket mutató tőkékre elrendelik a megsemmisítést és a fertőzött területen megtiltják a szaporatóanyag ki- és beszállítását.

A fertőzött terület körül  kijelölésre kerül egy három kilométer széles biztonsági övezet, az úgynevezett puffer zóna, az itt található szőlőültetvényekben szintén szemléket tartanak az Osztály növényvédelmi felügyelői, ahol a tünetes növényekből mintát szednek és küldenek molekuláris vizsgálatra a Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriumba. A zárlati károsító terjedésében szerepet játszó rovarvektor, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen 3 évre kötelező védekezést írnak elő.

Mivel az elhanyagolt területek jelentős kockázatot jelentenek a zárlati károsító terjedésében, a fertőzött területen található elhanyagolt ültetvényekre védekezési kötelezést fog előírni a növényvédelmi hatóság.

Ha a földhasználó határidőre nem tesz eleget ennek a kötelezésnek, a Növény- és Talajvédelmi Osztály közérdekű védekezést rendel el a növényállomány eltávolítására és megsemmisítésére. Abban az esetben oldható fel a növény-egészségügyi zárlati korlátozás, ha a fertőzést követő két évben a fertőzött területről (1 km-es körzet) nem sikerül újabb FD fitoplazmával fertőzött növényt találni.

Címkék: kabóca, sárgaság, szőlő, bor, egészségügyi anyagok