Hónapok óta dolgoznak a kaposfői orvosi rendelő felújításán. Uniós forrásból 47 millió forintból korszerűsítik a régi épületet.

A kaposfői önkormányzat, a felújítás elindításával, már elébe ment az augusztus elsején életbe lépett egészségügyi alapellátási törvény egyik pontjának. A jogszabály szerint ugyanis az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, a beruházással pedig megfelelő körülményeket tudnak biztosítani az itt élőknek.

- Most folyik az orvosi rendelő és védőnői rendelőnek a felújítása. Ezen felújítás keretében pedig olyan eszközöket szerzünk be, amelyek révén sok olyan szűrű-vizsgálat, laborvizsgálat elvégezhető itt helyben, amiért korábban be kellett menni Kaposvárra - mondta a kaposfői polgármester, Sztányi Tibor.

Az új törvény rendelkezik az alapellátás körében nyújtható és nyújtandó megelőző ellátásokról. Az állam szűrővizsgálatokat szervez, amelyek igénybevételét kedvezményekkel ösztönzik majd. A megyei orvosi kamara elnöke szerint fontosak a megelőzések.

- Mindenképpen üdvözlendő, hogy végre a magyar egészségügyi vezetés a prevencióra kezdi helyezni a hangsúlyt, hiszen eddig mindig csak utána mentünk a betegségeknek, csak a gyógyítással foglalkoztunk, holott ez már évszázadok óta lefektetett tény, hogy a megelőzés a legfontosabb - tette hozzá a Somogy Megyei Orvosi Kamara elnöke, Andrásofszky Zsolt.

A törvény szabályozza a foglalkozás-egészségügy feladatait, lehetőséget ad praxisközösségek, illetve csoportpraxisok létrehozására, emellett megkönnyíti a praxisok vásárlását. A háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevétel ugyanis fedezetként felhasználható a praxis megvásárlásához. Országosan több száz, Somogyban összesen 8 betöltetlen háziorvosi praxis van.

A jogszabály jövő januártól lehetőséget ad arra is, hogy ha a háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátást nyújtó fogorvos a meglévő szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, akkor az egészségbiztosítóval arra is finanszírozási szerződést köthet, ha ezt kezdeményezi.

Címkék: ellátás, doktor, háziorvos, egészségügyi anyagok