A törvény kimondja, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. Az alapellátást mint szolgáltatást érintő jogviszony megváltoztatásáról a települési önkormányzat kikéri az alapellátást végző orvos, védőnő véleményét - rögzítették.

A jogszabály rendelkezik az alapellátás körében nyújtható és nyújtandó megelőző ellátásokról. A megelőző ellátások keretében az állam szűrővizsgálatokat szervez, amelyek igénybevételét kedvezményekkel ösztönzik.

A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyelet ellátásról, a védőnői ellátásról és az iskola-egészségügyi ellátásról.

A praxisjog adásvételének megkönnyítéséért a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevétel fedezetként felhasználható a praxis megvásárlásához. Ugyancsak ennek érdekében - a törvény egy jövő januártól életbe lépő rendelkezése szerint - a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

A törvény lehetőséget ad praxisközösségek, illetve csoportpraxisok létrehozására. (A praxisközösség a háziorvosi, házi gyermekorvosi, alapellátást nyújtó fogorvosi, védőnői szolgáltatók feladatainak ellátására létrejött működési forma, a csoportpraxis pedig olyan együttműködési forma, amelynek keretében a háziorvosi, házi gyermekorvosi alapellátási feladatok mellett a járóbeteg-szakellátás körébe tartozó egyes ellátások is nyújthatók.)

A törvény szabályozza a foglalkozás-egészségügy feladatait is.

A törvény jövő januártól lehetőséget ad arra, hogy ha a háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátást nyújtó fogorvos a meglévő szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, akkor az egészségbiztosítóval arra is finanszírozási szerződést köthet, ha ezt kezdeményezi.

Az egységes színvonalú ellátás összehangolásáért a törvény jövő januártól előírja az úgynevezett kollegiális szakmai vezető háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos intézményének újbóli bevezetését. A kollegiális szakmai vezető az alapellátásért felelős országos módszertani intézet keretein belül végzi tevékenységét.

Címkék: praxis, doktor, törvény, egészségügyi anyagok