Jó időben a tiltó tábla ellenére is több tucatnyian jönnek a Gyertyános Parkerdő jól ismert forrásához naponta. Palackokat, ballonokat töltenek itt meg, úgy viszik haza a forrásvizet.

"Megszoktam már, hogy ezt a vizet iszom. Meg aztán, ha üzletben veszek vizet, akkor azt honnan tudom, hogy nem fertőzött. Gyakran hallani arról, hogy ezt vagy azt az ásványvizet  leveszik a polcokról, mert valamilyen probléma van vele. Erről, legalább tudom, hogy friss" - nyilatkozta stábunknak Fábián Károly, aki hosszú évek óta a Négy testvér forrás vizét issza.

Annak ellenére is, hogy a legutóbbi laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták az e-coli baktérium jelenlétét. Éppen ezért, ezt a vizet fogyasztás előtt fel kell forralni, mert anélkül hányást, hasmenést okozhat.

A forralás a baktériumokat elpusztítja ugyan, de az ásványi anyagok azt követően is a vízben maradnak. Heszberger Edina, dietetikus: "Bizony, maradhatnak vissza olyan vegyületek is, amelyek a hosszú távú és rendszeres fogyasztás során kártékonyak lehetnek az emberi szervezetre."


A somogyi erdőgazdaság rendszeresen ellenőrzi a kezelésében lévő források vízminőségét. Ezen kívül sokat tenni nem tudnak, hiszen a szennyeződések csak a legritkább esetben jelentkeznek a kifolyási pontoknál, sokkal inkább az egyes források vízgyűjtő területén történik a fertőzés.

Mivel a források vizét vegyi úton tisztítani nem lehet, ezért várni kell, míg magától megtisztul. Ezt a tisztulási folyamatot az eső segítheti, mivel a sok csapadék a átmossa a felszín alatti ereket is.

A Négy testvér forrás esetében már több mint egy éve várnak erre. Ugyanakkor Kaposvár környékén több olyan vízlelőhely is van, amelynek vize forralás nélkül is fogyasztható. Így a turisták gond nélkül csillapíthatják szomjukat: a Desedánál, Simonfán, a dennai erdőben, valamint a Tókaji Parkerdőben is.

Címkék: iható, baktérium, forrás, víz, egészségügyi anyagok