A szakszervíz szerint sokan viszont az utolsó pillanatra hagyják a klímák ellenőrzését. Jelenleg alig győzik a sok munkát, annyian érkeznek hozzájuk tisztítatni.

- Természetesen a nagy melegben használják a klímát. Többen használják ezáltal megnő a szervízigény, valamint az új vásárlások száma is. A javítások száma is megnő. Sokan most kapcsolják be és most tudatosul, hogy nem hűt, vagy éppen büdös levegőt fúj - mondta a Plaszt Elektronik tulajdonosa, Gősy Béla.

Az autószervízekben is nagy a forgalom. Sokan jönnek kitisztíttatni a gépjárművek klímáját, ugyanis ma már szinte minden kocsiba tesznek ilyen hűtő berendezéseket. Ezeket is fontos évente karbantartani.

- A klímaberendezés kihűti a befújt levegőt. És a légcsatornákban kicsapódik a meleg levegő pártartalma. Ez kicsöpög de össze tud gyűlni itt a kosz. Mivel azonban párás a környezet ez jó táptalajt jelent a baktériumoknak és a gombáknak - foglalta össze a Ford Tóth érkesítési igazgatója, Tóth Gábor.

Ez okozhatja a legtöbb bajt. A legionella baktérium például súlyos tüdőgyulladást okozhat.

- Van terápiája de mivel ritka betegségnek számít nem gondolunk rá és előrehaladott állapotban derül csak ki, hogy ennek a tüdőgyulladásnak ez az okozója. Ez is a klímával van összefüggésben, a benne lévő folyadékban maradhat életképes ez a baktérium. És beleporítja az alsó légutainkba a szerkezet - mondta a Praxis dr. Zénó belgyógyász kardiológusa, Dr. Kopcsányi Rita.

Hozzátette: a tüdőgyulladáson kívül, allergiás reakciót is kiválthat a nem megfelelő klímahasználat. De könnyen meg is lehet fázni. A szakemberek azt javasolják: a kinti hőmérsékletnél 6-8 foknál ne állítsuk hidegebbre a klímát és ne magunkra fujassuk a hideg levegőt.

Címkék: óvatos, tüdőgyulladás, klíma, egészségügyi anyagok