Minden élelmiszer szénhidrát tartalmát megvizsgálja Ruzsics Istvánné. A nyugdíjas nő 51 éve cukorbeteg. Naponta 4-szer inzulinozza magát és a táplálkozásra is nagyon oda kell figyelnie. Azt mondja: a legnehezebb a diétás étrendet tartani, ami ráadásul jóval drágább mint a hagyományos.

Az orvostudománynak köszönhetően az utóbbi évtizedekben jelentősen javult az életminőség a cukorbetegek körében.

A 40 évnél régebben inzulinnal élő cukorbetegek találkoztak ma Kaposváron. Az ország minden tájáról csaknem 50-en jöttek el a rendezvényre, amellyel a betegség járváynszerű terjedésére is szerették volna felhívnia a figyelmet. Az elmúlt 50 évben csaknem ötszörösére nőtt a cukorbetegek száma.

null

- A WHO előrejelzése szerint 2030-ra 15 év múlva minden 9. halálnak az oka a diabetes. Elhúzódik és nagyon némán öl, mert tönkre teszi az egész szervezetet - mondta a Kaposvári Cukorbetegek Egyesületének elnöke, Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna.

Kaposvár célul tűzte ki, hogy az ország legegészségesebb városa lesz-mondta köszöntőjében Szita Károly Kaposvár polgármester. 200 millió forintért például orvosi rendelők újulnak meg, de ez csak az egyik lépés.

- Mi úgy döntöttünk, hogy meg kell őriznünk azt ami körülöttünk van. Ami szép és jó ami egészséget és jót ad. Meg kell őriznünk azt a természeti kincset ami itt van velünk. Meg kell őriznünk azt a sok-sok fát ami itt van velünk - foglalta össze Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A felmérések szerint Kaposváron 5 ezer cukorbeteg él, köztük egyre több a gyermek is.

Címkék: cukor, diabétesz, betegség, egészségügyi anyagok