Egy friss felmérés alapján Magyarországon átlagosan 60 évet él egészségben az ember. Ezt követően kezdődnek a betegségben eltöltött évek. A KSH adatai szerint hatalmas különbségek vannak ebben is hazánk régiói között. Teljes egészségben legkevesebbet, 54 és fél évet az Észak-Alföldön, azt követően a Dél-Duntúlon és így Somogyban is 57 évet, Észak-Magyarországon 58 évet, a Dél Alföldön 59 évet élnek az emberek.

A három gazdaságilag legfejlettebb régióban, a Közép-Dunántúlon 61, Közép-Magyarországon 62 és fél, a Nyugat-Dunántúlon 63 évet töltenek el egészségben az emberek. A szociológus szerint nem csak a genetika, hanem az egészségügyi ellátás, a gazdasági helyzet és az abből fakadó életviteli lehetőségek különbsége a legmeghatározóbbak.

- Ha csak az étkezést nézzük, akkor az egy sokkal magasabb áron elérhető táplálkozást jelent nem beszélve a szórakozás, kikapcsolódás és egyéb lehetőségekről, amik mind hat a pszichóra és pszichoszomatikusan egy minőségibb életet tesz lehetővé, szemben az elszegényedett régiókban élő emberek lehetőségeivel - mondta Szabó János, szociológus.

A szociológus hozzátette, az emberek maguk is tehetnek annak érdekében, hogy az egészségben eltöltött évek számát megnöveljék. Például ingyenesen igénybe vehetik a Kaposi Mór Oktató Kórház prevenciós irodáját, amely évek óta szervez különböző egészségmegőrző programokat.

- Életmód váltó programot indít és folyamatosan tart fenn, amely során a résztvevők az egészséges tplálkozással, rendszeres testmozgással, különböző sport programokkal, valamint a lelki egészségfejlseztési programokkal is megismerkedhetnek - tette hozzá Kalocsa Zoltán, a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda megbízott irodavezetője.

A rendszeres testmozgás mellett a gazdasági mutatók javulása is eredményt hozhat az elszegényedett régiókban. Az unió statisztikai hivatalának tegnap közreadott GDP adatai alapján Európa 20 legszegényebb régiója között négy magyar is van.

A nyolcadik az Észak-magyarországi, a tizenegyedik az Észak-alföldi, a tizenkettedik pedig a Dél-dunántúli és a Dél-Alföldi.

Címkék: Somogy megye, KSH, kevesebb, egészség, egészségügyi anyagok