Somogy évek óta a kullanccsal legfertőzöttebb megyék közé tartozik. Gippert Róbert, állatorvos azt mondja: "megyénkben évről-évre igen sok a kullancs által okozott babéziás megbetegedés. Talán az ország legjobban fertőzött területe itt található. A tünetek eléggé markánsak, az állat bágyadtá, lázassá válik. Ha véres vizelet jelenik meg és egyéb tünetek, mert akkor már komoly baj van."

Az állatorvosok szerint ezért is fontos a kullancs elleni védekezés. Ma már nemcsak nyakörv és a csepegtetős szer, hanem tabletta is védelmet nyújthat. Török Tímea állatorvostól megtudtuk: "van olyan folyadék, amely a bőrön keresztül szívódik fel és egy hónapig nyújt a kutyák számára védettséget a kullancs, a bolha, a légy és a szúnyog ellen."

Ember esetében komoly memóriaproblémákat, vagy krónikus fejfájást is okozhat egy fertőzött kullancs. Ezek a tünetek ugyanis leginkább a vérszívó áltel terjesztett agyvelőgyulladás után maradhatnak vissza. A másik, kifejezetten ezekhez a parazitákhoz köthető megbetegedés, a Lyme-kór.

Varga Edit, az SMHK népegészségügyi szervének járványügyi osztályvezetője szerint: "ha a csípés helyén piros folt jelenik meg, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a Lyme-kórnál vezető tünet a bőrtünet. A megbetegedés az időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel teljes mértékben meggyógyítható. A kullancs-encephalitis három hetes lappangási idővel jelentkezik."

Somogyban 2004-ben 15, tavaly pedig 4 kullancs okozta agyhártyagyulladásról tudott a népegészésgügyi szerv. A Lyme-kóros eseteket tekintve 2004-ben 94, tavaly pedig 18 esetet regisztráltak.

Címkék: Lyme-kór, gyulladás, állatorvos, fertőz, kullancs, megbetegedés, kutya, egészségügyi anyagok