1915-ben civil kezdeményezésre alakult meg a manapság is világszerte egyedülálló védőnői szolgálat. Az évtizedek során számtalan átalakuláson ment át és napjainkban is fontos kérdés a továbbfejlesztése.

- Érdemes elgondolkodni egy életpályamodellen, érdemes elgondolkodni azon, hogy jelenleg a rendszerben még fellelhető egyenlőtlenségek hogyan küszöbölhetőek ki minimálisra. Érdemes azon elgondolkodni, azt megnézni, hogy hol a legnagyobb a betöltetlen álláshelyek és nem ellátatlan státuszok hiánya - mondta Bábiné Szottfried Gabriella, a Centenáriumi Programsorozat koordinátora.

Napjainkban mintegy 5 ezer védőnő dolgozik Magyarországon és a betöltetlen álláshelyek száma eléri a 10 százalékot. Az idei évben először Európai Uniós támogatást kapott a szakma, amit a fejlődésre fordíthatnak.

null

- 2015 egy újabb lehetőséget hozott a védőnői szolgálatnak a szakmai megújulására, hiszen két Európai uniós projekt, az egyik a kora gyermekkori projekt, a másik egy új kompetenciát adó projekt, a védőnői méhnyak szűrés lehetőséget adott arra, hogy megújuljunk - válaszolta Ódor Andrea, országos szakfelügyelő.

A 100 éves évfordulón tartott megyei ünnepségen elhangzott, hogy készül a védőnői szolgálatra vonatkozó alapellátási törvény, amit még májusban a parlament elé terjesztenek.

- A háziorvosok január elsején 100 ezer forintos plusz pénze, meg a 700 millió, ami eus forrásként megjelenik a védőnői rendszerben, amiről döntés van már és az alapellátási törvény, ami soha nem is volt, így együttesen, én azt remélem, hogy valami jót hoz önöknek - tette hozzá Gelencsér Attila, Fidesz országgyűlési képviselője.

null

Szita Károly polgármester köszöntőjében kiemelte: gyermekeink egészséges fejlődése érdekében pótolhatlan munkát végez a város csaknem 40 védőnője.

Címkék: védőnők, 100 év, ünnepség, egészségügyi anyagok, Kaposvár