Naponta száz liternél is több csapvizet használ el főzésre, mosásra, fürdésre és ivásra a bőszénfai Kovács Krisztina és családja. A vízzel azonban nem teljesen elégedett, annak ellenére sem, hogy látszólag semmi baja.

- Tudjuk, hogy arzénos, de nem vettünk észre rajta semmit. Nem színeződik el, semmit nem vettünk rajta észre, de azért örülünk, hogy lesz ez a beruházás itt a településen, mert hallottuk, hogy káros hatásai vannak az arzénnak. És azért tartunk tőle, a kis lányom is ezt a vizet használja, ebből iszik - mondta Kovács Krisztina.

A rossz minőségű víz miatt évekkel ezelőtt kezdődött meg egy vízminőség-javító program, amelyet az unió is támogatott, több mint 400 millió forinttal. Bőszénfán már javában zajlanak a munkálatok, amellyel szeptember végéig kell végezni, így összesen 9 település 500 háztartásában lehet egészséges ivóvíz.

A beruházás azonban nem biztos, hogy elkészül. Az önkormányzati társulás pénze ugyanis az egyik DRB botrányban érintett bankban volt. 20 millió forinthoz nem jutnak hozzá.

- Azért veszélyezteti legfőképpen, mert ha ez a 20 millió forint hiányozni fog, akkor nem tudjuk kifizetni a vállalkozókat, azaz nem fog elkészülni megítélésem szerint ez az egész projekt, sőt ha nem fejezzük be akkor vissza kell fizetni az uniónak azt a pénz, amit ebbe már beleöltünk - válaszolta Nyitrai István, a Surján Völgyi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás alelnöke.

A Társulás egyelőre tanácstalan. Abban bíznak azonban, hogy megjelenik majd egy olyan jogszabály, amely a hasonló társulásokat is kártalanítja, így be tudnák fejezni a beruházást, ami egyébként már 85 százalékon áll.

Címkék: DRB-botrány, kilenc település, társulás, ivóvíz, pénz, egészségügyi anyagok