Központi téma most ebben a Temesvár utcai tagóvodában a bárányhimlő. A gyerekek többsége ugyanis most esett át a fertőzésen, csupán 10 százalékuk úszta meg a betegséget. Őket ugyanis beoltották.

Az óvodavezető azt mondja: ennyi bárányhimlősre nem emlékszik az utóbbi évekből. Torma Tamásné hozzátette: - mondhatom azt, hogy február óta szinte folyamatosan még a mai napig is van 3-4 bárányhimlős kisgyermekünk, mind a 3 csoportunkban. De volt amikor 8 kisgyermek volt egy csoportban. Folyamatosan jöttek kis pöttyök minden kisgyermeken. -

A bárányhimlő egy cseppfertőzéssel terjedő, piros, hólyagos pattanásokat és akár lázat is okozó, vírusos megbetegedés. Mivel rendkívül fertőző, a gyermekek többsége átesik a betegségen. Ők ezután egy életre védetté válnak

Egyre több gyermeket oltatnak be a bárányhimlő ellen, a szülők ugyanis félnek a szövődményektől, köztük az agyvelőgyulladástól. A legnagyobb veszély azonban a kismamákat fenyegeti.

- Ha a terhesség első idejében esik át a fertőzésen az édesanya, akkor nagyon magas a magzati károsodás veszélye. Szülés körüli időszakban pedig az újszülöttnél agyvelőgyulladást tud okozni. Egyébként is ez a legrettegettebb szövődménye - tájékoztatott a Misky Edit, háziorvos.

Negyvenezerből azonban mindössze egy esetben fordul elő ilyen szövődmény. Az oltás ára egyébként 11 ezer forint, amelyből 12 éves kor felett kettő is szükséges.

Címkék: bárányhimlő, orvos, iskola, egészségügyi anyagok