Április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap, melynek célja, hogy a lakosság figyelmét felhívja a rák elleni küzdelemre, az egyén felelősségére, a korai felismerés fontosságára. A rák rettegett betegség. Sokan úgy vélik, hogy diagnózisa egyenlő a halálos ítélettel. Pedig az idejében felismert betegség az esetek túlnyomó többségében meggyógyítható!

Éppen ezért a betegséget lehetőleg még a tünetek, panaszok kialakulása előtt - de legalábbis az első tünetek jelentkezésekor fel kell fedezni. Nem vagyunk tehetetlenek a rákkal szemben, de szűrni csak azt lehet, aki el is megy a szervezett szűrésekre. Emellett szükséges az is, hogy megismerjük testünk daganatos betegségre utaló jelzéseit.

A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kezdeményezésére Szűrések Estéje programot tart 2015. április 9.-én 14:00-18:00 óra között. A program során az intézmény kaposvári központjában (Kaposvár, Tallián Gyula utca 20.-32.) az alábbi szűréseket lehet igénybe venni, a következők szerint:

A szűrések kizárólag előjegyzéssel vehetők igénybe, melyet az intézmény központi számán (82/501-300) keresztül az adott szakrendelést kérve kaphatnak.

A szűréseket kizárólag a jogosultak, az alábbi kritériumok szerint vehetik igénybe:

  • Emlőszűrés: behívólevéllel rendelkezők (14:00-18:00)
  • Méhnyak-szűrés: 20 év felettiek, egy évnél régebbi utolsó szűrővizsgálattal rendelkezők (14:00-17:00)
  • Tüdőszűrés: 40 év felettiek, egy évnél régebbi utolsó szűrővizsgálattal rendelkezők (14:00-18:00)
  • Szájüregi szűrés (14:00-17:00) és anyajegy-szűrés (14:00-17:30): korlátozás nélkül

A szűréseken kizárólag tünet-és panaszmentes lakosok vehetnek részt. Az előjegyzési időpontok száma korlátozott, azok betelte után későbbi időpontra tud előjegyzést biztosítani az intézmény. A rendezvény során mozgás- és életmód tanácsadás, egyes betegségeket megelőző állapotok kiszűrése, vérnyomásmérés, tápláltsági állapot mérés, dohányzásról való leszokás segítése is igénybe vehető - előjegyzés nélkül, a kórház Mammográfiai Centrumának előterében.

A rendezők ezúton is várják a jelentkezőket.

Címkék: nemzeti rákellenes nap, szűrés, Kaposvár, egészségügyi anyagok