Sokan használnak otthon mosókapszulát, azonban azt már kevesen tudják, hogy ezek a termékek akár veszélyesek is lehetnek a gyerekekre nézve. Ezek a színes, gél állagú kapszulák ugyanis megjelenésükben nagyon könnyen összetéveszthetőek a gyermekek számára oly vonzó cukorkával, játékkal. Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet az ilyen jellegű mosószer-koncentrátumok biztonságos tárolására, a kicsik szájába, gyomrába kerülve súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezért is csatlakozott  ahhoz a globális kampányhoz, melyet az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) indított, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a mosószerkapszulák veszélyeire

A mosókapszulák gyakran koncentráltan tartalmazzák a hagyományos mosószerek összetevőit, az emberi szervezetbe kerülve súlyos veszélyeket okozhatnak. Szinte valamennyi mosószer (illetve mosógél, mosókapszula) tartalmaz vízlágyító, folteltávolító hatóanyagokat, enzimeket és illatanyagokat, amely összetevők között irritatív besorolású vegyületek is találhatóak, vagyis a szemre/bőrre kerülve, vagy ha a gyerekek véletlenül a szájukba veszik súlyos sérülést okozhatnak.

Mindemellett nem elhanyagolható, hogy a mosókapszulák (illetve mosószerek) lúgos kémhatásúak: pH értékük legtöbbször a 8-8,5-es tartományba esik, így a maró hatású vegyületek a gyermek szervezetébe kerülve egészségkárosodást okozhatnak. Ráadásul tekintettel arra, hogy a mosószerkapszulák koncentráltan tartalmazzák a vegyi anyagokat, valamint hogy a gyermekek – a fejlődésben lévő immunrendszerüknek köszönhetően – a méreganyagokra sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek. Némely,­ a felnőttek számára csupán „irritáló” hatású anyag a gyermekek esetében súlyosabb károsodásokat is okozhat, a gyorsabb felszívódás miatt  mérgezés is hamarabb kialakulhat.

A kép alatt sorjázzuk a jó tanácsokat a mosókapszulák megfelelő kezeléséhez és tárolásához:

Figyeljen a mosószerkapszulái biztonságos tárolására. Kövesse biztonsági útmutatókat!

A mosószerkapszulák nem játékszerek! Tájékozódjon: kövesse iránymutatásainkat abban az esetben, ha a tartalmat a gyermek megeszi vagy megérinti!

Soha ne hagyja, hogy a gyermekek mosószerkapszulákkal játszanak! Nagyon gyorsan oldódhatnak, pláne nedvesség hatására és potenciálisan sérülést is okozhatnak.

Ne engedje, hogy gyermekek mosószerkapszulákkal játszanak: nem megfelelő használat esetén veszélyessé válhatnak!

Minden esetben tartsuk a gyermekektől távol és elzárva a mosószerkapszulákat; könnyen összetéveszthetőek a játékokkal/cukorkákkal!

A mosószerkapszulák kicsik és színesek, ne hagyjuk, hogy a gyermekek összetévesszék őket cukorkákkal!

Tárolja mosószerkapszuláit olyan magasságban, hogy azokat a gyermekek ne tudják elérni!

Ha a mosószerkapszulákat alacsonyabb/ könnyen elérhető szekrényben tárolja, akkor azt alaposan zárja el!

Az egyes használatok között tárolja a mosószerkapszulákat azok eredeti, teljesen zárt dobozában!

Ne engedje, hogy a gyermekek mosószerkapszulákkal játszanak, mivel a kapszulák könnyen szivároghatnak, vagy kiszakadhatnak, vizesedés hatására feloldódhatnak!

Minden használat után jól zárja vissza a doboz tetejét!

Ne szúrja ki, ne szakítsa szét, vagy vágja ki a mosószerkapszulák csomagolását!

Alaposan olvassa el a csomagoláson található tájékoztatót!

Címkék: kapszula, mosó, veszély, tisztítószer, fogyasztóvédő, mérgezés, Európa, egészségügyi anyagok