Vérnyomásmérés, látásellenőrzés és állapotfelmérés. Ezeken a vizsgálatokon mindenkinek át kell esni, aki jogosítványt szeretne szerezni. A jövőben azonban nem mindegy mikor fordulunk orvoshoz.

Jelenleg, aki a 40. életévét még nem töltötte be 10 évenként kell járnia alkalmassági vizsgára, a tervezet szerint ezt felemelnék 10 évvel, így 50 éves korig 10 évente kellene orvoshoz fordulni. Az 50 és 60 év közöttieket is érinti a változás, nekik 5 évente kellene egészségügyi alkalmassági vizsgán részt venniük. Sok esetben viszont gondolkodás nélkül felmenthet az orvos valakit a vezetés alól.

- Ha olyan szemelváltozása van, ami visszavonhatatlan, szemész sem tudja jobb helyzetbe hozni, akkor azokat el kell tiltanunk a további vezetéstől. De aztán az öregkori demenciától a parkinson-kórig sok olyan van, amikor azt mondjuk, hogy akkor sajnos idáig tartott a jogosítvány lehetősége - mondta Dr. Mateevics László, háziorvos.

A stábunk által megkérdezett gépjárművezető szakoktató is egyetért a tervezett szigorítással. Szerinte az intézkedéssel javulhat a közlekedésbiztonság.

- Ahogy idősödünk egyre jobban tompulnak az érzékszerveink, lassabban mozgunk illetve a reakcióidő egy idős embernél sokkal több, hosszabb ideig tart mint egy fiatalnál. Sajnos, akár magamról is tudom, hogy amikor 20 éves voltam, gyorsabban tudtam lereagálni egy dolgot, mint most 40 év fölött - tette hozzá Szántó József, a Németh Autósiskola szakoktatója.

De nem csak ezen változtatna egy új rendelettervezet. Jövő év január elsejétől ugyanis bevezetnék a kötelező újszülöttkori hallásvizsgálatot, és a foglalkoztathatósági szakvélemény a kiállításától számított - korábbi egy helyett - két évig lesz érvényes.

Címkék: orvosi vizsgálat, gépjárművezetés, időszak, egészségügyi anyagok