Egyre kevesebben fordulnak meg mostanság a kaposvári vérellátóban. Éppen ezért telefonon próbálják ösztönözni az embereket véradásra. Szakemberek szerint a megfelelő vérellátáshoz itt naponta legalább 20 egység vért kellene levenniük, ennek ellenére van hogy tizet sem tudnak.

- Ez a kórház nagyüzemben működik. Egyik mentő éri a másikat. Magas szintű ellátást nyújt a hematológiai betegeknek, az onkológiai betegeknek, számos olyan műtétet is végeznek, amelyet nem lehetne túlélni, ha nem tudnák vért adni a betegeknek, ahhoz pedig össze kell fognunk - mondta dr. Németh Ildikó, a Kaposvári Területi Vérellátó főorvosa.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján bárki nyomon követheti, hogy melyik vércsoportra van a legnagyobb szükség. Jelenleg az AB negatív, az A negatív és a B negatív készletből van a legkevesebb.

Pénteken sem volt nagy tolongás a Kaposvári Vérellátóban, délelőtt összesen hárman adtak vért. Egyikük már évek óta rendszeresen jár vért adni. Azt mondja, amikor teheti, segít.

- Nagyon sok beteg ember van és soha nem tudjuk, hogy kinek mikor van rá szüksége és ha lehetőségem van rá és az egészségem megengedi, akkor ezt szívesen teszem - válaszolta Klotz Jánosné.

A kaposvári vérellátóban továbbra is várják a segítséget. Ezen kívül munkanapokon kihelyezett állomásokon is szerveznek gyűjtést.

Címkék: kevesen, véradás, egészségügyi anyagok, kaposvár