A 3 éveseknél gyakran előfordul, hogy a játék hevében vagy alváskor elfeledkeznek a szükségletekről.

Időnként szükség is van arra, hogy a gyerekeket a pedagógusok vagy a dajkák a napközbeni vagy egy délutáni alvás után lemosdassák a zuhanytálcába ha baleset fordul elő. Ez pedig egyre gyakoribb. A tapasztalatok szerint ugyanis a szobatisztaság életkora egyre jobban kitolódik. A felmérések szerint a 3 évesek fele még nem tudja teljesen elhagyni a pelenkát. Az új szabályozás szerint pedig már minden harmadik életévét betöltött gyereknek óvodába kell mennie. Ha szobatiszta, ha nem.

- Az óvodák általánosságban nincsenek felkészülve arra, hogy a gyerekek pelenkázását biztosítsák. A kötelező eszköznorma sem írja elő azt a törvényi eszközrendszert amivel biztosítani tudnánk, hogy megfeleljünk ezeknek az elvárásoknak. És személyi feltétel sem áll rendelkezésre ehhez a magas csoportlétszámok miatt - mondta a Petőfi Sándor Központi Óvoda vezetője, Tavali Gabriella.

Hasonló a helyzet a város többi óvodájában is. Tovább nehezíti helyzetüket, hogy szeptembertől már 2 és fél éveseket is felvehetnek.

- Nagyobb gondnak látom azt hogy a csökkenő gyermeklétszám mellett a jogszabály megengedi, hogy már a két és fél éves gyermekeket is felvegyük ha a 3 évesek óvodáztatási igényét kielégítettük - mondta a Tar Csatár Központi Óvoda óvodavezetője, Máté Mártonné Korb Erzsébet.

A pszichológusok szerint a szobatisztaság kitolódásában a rendkívül kényelemes pelenkák is közrejátszanak.

- Annyira jók a mai pelenkák, hogy annyira kellemesek, kényelmesek, hogy nehezen szokik le róla a gyermek. Nem nagyon érzi, hogy bepisilt és ezért nem is szól időben. Ezek a pelenkák kitolják a szobatisztaság időszakát - árulta el a klinikai szakpszichológus, Paksi Edit.

A pszichológus szerint akár öt éves korig is kitolódhat a pelenkás időszak. Ennek ellenére nem szabad erőltetni a szobatisztaságot.

Címkék: szobatiszta, óvoda, gyerek, egészségügyi anyagok