A gazdák szerint sokszor a hétvégén történik baleset vagy lesznek betegek a kedvencek. Bogdán Róbert: "Mi van, ha a komolyabb sérülés esetleg hétvégén történik? Várjon az ember hétfőig? Ez elégg bonyolult és idegőrlő lenne és bármi közbejöhet!"

A Hunyadi utcai kisállat-rendelőben már most érzik, hogy megnőtt a forgalom. Dr. Gippert Róbert, állatorvos: "Most az ügyeleti rend megváltozásával, azáltal, hogy megszűnt az ügyelet, a kollégák többsége úgy döntött, hogy nem vállal ügyeletet. Így nemcsak a városban, hanem a megyében, sőt több megyében sincs nagyon hétvégi állatorvosi ellátás sem kisállat, sem nagyállat fronton. Ez nálunk is érzékelődik: nagyon nagy számban keresnek minket éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon."

Úgy tudjuk: Kaposváron mindössze három állatorvosi rendelő van nyitva a hétvégén. Korábban az ügyeleti rendszer lehetővé tette, hogy felváltva hétvégézzen több állatorvos, ezért külön honoráriumot azonban nem kaptak.

Zomborszky Zoltán, a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Testületi Szervezetének elnöke: "Leírták egy szabályzatban, hogy önként vállalt szolgáltatói feladata az ügyelet és az ügyelet szabályait pontosították. Sok adminisztratív és bürokratív feladat is belekerült. Több olyan is, ami elég nehezen értelmezhető."

Hétvégén a szabályzat szerint legfeljebb az alapdíj kétszeresét kérheti az állatorvos. A legtöbb környező országban fizetést kapnak a hétvégi ügyeletért az állatorvosok.

Címkék: állatorvos, ügyelet, rendelő, hétvége, baleset, egészségügyi anyagok