A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak az idén legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A különböző közforgalmú intézmények - a munkahelyek, vendéglátóhelyek - azonban szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait - derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) éves összegzéséből.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalához a december 15-ig beérkezett adatok szerint az idén több mint 27 ezer egységet ellenőriztek. Bírságot 120 esetben, 3,3 millió forint értékben szabtak ki.

A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a legtöbbször tilosban dohányzókkal a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok, az összes bírság háromnegyedét ilyen esetek miatt, magánszemélyekre szabták ki.

A tájékoztatás szerint jóval kevesebb esetben bírságoltak közforgalmú intézményben, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységben és közoktatási intézményben, munkahelyeken.

A legmagasabb bírság az eddig beérkezett adatok szerint 250 ezer forint volt, amit egy egészségügyi intézmény dolgozójának kellett befizetnie.

Érzékelve azt, hogy a legtöbb probléma a közlekedési eszközök megállóiban, állomásokon tapasztalható, az ÁNTSZ jövő évre kiemelt munkatervi feladatként határozta meg ezek ellenőrzését - írták.

2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely megtiltotta a dohányzást többek között a nyilvános zárt helyeken és a megállókban.

Címkék: cigi, közterület, dohányzás, egészségügyi anyagok