Tavasszal ahogy elvetik a magot annak egy égbúra kell - meleg, eső, napfény - és elindul, szárba szökken.... - Az ehhez hasonló feltételeket kell megteremteni ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű családokba született gyerekek is megkapjanak minden esélyt, kezdte köszöntőjét Balás Béla megyéspüspök. Hozzátette, ezeket a feltételeket a gyermekvédelemben dolgozóknak kell megteremteni. 

- Ha hiányzik annak a gyereknek az életből a gyöngédség, a türelem,a bizalom, akkor azt adják magukból kiegészítve. Ha minden hiányzik, akkor a hiányzó mindenséget pótolják jó példával, szép szóval - tette hozzá a megyéspüspök.

Az alapok megteremtése a kormányzat feladata, mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár. Czibere Károly szerint a kormány elkötelezett azért, hogy az anyagi és természetbeni juttatásokat megadja a családoknak, ezzel megerősítve őket.

- Az alapvető cél az, hogy a gyermeket már nagyon fiatal korában elkapjuk a lejtőn, a kiilleszkedési lejtőn. Alapvetően úgy, hogy az intézményrendszeren keresztül, annak kötelező igénybevételén keresztül, tehát kötelező óvoda, kötelező iskola és a többin keresztül megkapja azokat a javakat, amelyeket esetleg nélkülöz - mondta szociális ügyekért felelős államtitkár.

A jövőre életbelépő új gyermekvédelmi törvényben már kiszélesítik a szociális étkeztetést és nem csak nyáron, hanem a hétvégeken is kapnak meleg ételt az arra rászoruló gyermekek. Megerősítik a gyermekjóléti szolgálatokat, átalakítják az átmeneti ellátás rendszerét, bevezetik az életpályamodellt és béremelést is terveznek júliustól a területen dolgozóknak.

Címkék: czibere, balás, gyermek, egészségügyi anyagok