Magas mikotoxin tartalmú, olasz előállítású, teljes kiőrlésű tönköly spagetti került forgalomba 19 európai tagállamban, köztük Magyarországon is egy német nagykereskedőn keresztül. Az érintett előállító – a felelős gyártói magatartásnak megfelelően – több termékét is kivonta a forgalomból. A gyors intézkedésnek köszönhetően hazánkban csupán 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül.

A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. Az olasz gyártó megrendelésére végzett laboratóriumi vizsgálat a „DINKEL-SPAGHETTI Vollkorn” elnevezésű termékben a feldolgozott gabonakészítményeknél megengedett határértéket (3,0 µg/kg) jelentősen meghaladó (14 µg/kg) ochratoxin-A toxin szennyezettséget mutatott ki. A cég ezért, a felelős gyártói magatartást szem előtt tartva, több termékét is kivonta a forgalomból.

Magyarországon a visszavont termékekből a gyors intézkedésnek köszönhetően mindössze 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül végső fogyasztók részére, a vásárlók értesítése folyamatban van.

A vizsgálat jelenleg még tart, a hatóság kéri a fogyasztókat, hogy aki webáruházban vásárolta az érintett terméket, az ne fogyassza el.

Címkék: tönköly, spagetti, veszély, egészségügyi anyagok