Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih közleménye szerint a játékkal - például lófigurával - tojás alakúra összecsomagolt termékeket az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján hívták vissza.

null

A veszélyes pudingokat kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt élelmiszereket, és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívásáról.

A Nébih közleményében emlékeztet rá: a hidrogén-peroxidot erős oxidáló hatása miatt fertőtlenítőszerként és színtelenítőszerként használják. A nagy koncentrációban maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítésnél, technikai hiányosságból vagy tévedésből, véletlenül kerülhet be.

Az érintett termékek fotóit ide kattintva nézhetik meg!

Címkék: puding, fertőtlenítő, nébih, édesség, gyerek, egészségügyi anyagok