Bizonytalan első lépések a fehér bottal. Ádám a szeme helyett csak ezt használhatta. Nem volt könnyű feladat.

- Nagyon nagyon nehéz, mert ha előttünk van egy ember és ha nem tudjuk, véletlen neki megyünk, akkor a bácsinak is fáj egyrészt a bot, meg rossz érzés lehet aki látássérült - mondta Herceg Ádám.

Az egészséges gyerekek testközelből tapasztalhatták meg, milyen ha valaki nem lát: sötétben kellett cipőt kötniük, vagy kekszre lekvárt kenni.

- A társadalmi közeg érzékenységét, empátiáját elfogadását szeretnénk javítani, emelni a fogyatékosok és ezen belül a látásárültek felé irányuló figyelmet - válaszolta Dányádiné Molnár Cecília, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének megyei elnöke.

A vakok és gyengénlátók szerint sikerrel. Egyre több a segítőkész ember.

- Kaposvár jó helyzetben van, egyre nő a segítsőkészség az emberekben, ami köszönhető ezeknek az érzékenyítő programoknak is - tette hozzá Stecher Andrea.

A rendezvény megnyitóján Szita Károly, polgármester bejelentette: a jövő év elején új fejlesztésekkel segítik a nemlátók tájékozódását a városban.

- A csodálatos belvárosunkat egy vakok és gyengénlátók számára vizuális térképpel látjuk el, ez kint lesz a városban, tapintható lesz a térkép. Le lehet tapogatni belőle akár a székesegyházat is - jelentette be Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Tavaly tavasszal Kaposvár Kiváló Európai Desztináció díjat kapott. Az elismerést az Európai Bizottság ítéli oda annak a településnek, amely a fogyatékkal élőkre is odafigyel. A zsűri ilyennek ítélte többek között a kaposvári tourinform iroda korábbi fejlesztését: a vakok és gyengénlátóknak készített turista kalauzt is.

Címkék: vakok, érzékenyítés, gyengénlátók, egészségügyi anyagok