Az elmúlt héten átlagban már csak az ország középső részén érte el a parlagfű pollenkoncentrációja a 10-29 pollenszemet légköbméterenként. Ezeken a területeken jelenleg figyelmeztető jelzés van érvényben, az ország többi részén még ennek kiadására sem volt szükség.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és elérhető: a http://oki.antsz.hu/ címen, valamint a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület közelében az egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben.

Címkék: pollen, koncentráció, parlagfű, egészségügyi anyagok