A felnőttek 65 százaléka havi rendszerességgel költ gyógyszerre. A felmérések szerint fejenként átlagosan több mint 50 ezer forintot hagyunk ott a patikákban egy év alatt. Az elmúlt évben nagykereskedelmi áron 626 milliárd forint forgalmat bonyolítottak a gyógyszergyártók Magyarországon. A gyógyhatású készítményekre pedig csaknem 150 milliárdot költöttünk.

Egészségi állapot felmérés a kaposvári kórház prevenciós részlegén. Kevesen fordulnak meg itt. A magyarok háromnegyede csak akkor megy el orvoshoz, ha már baj van és gyógyszert kell szedni a betegségre.

A megelőzéssel pedig legyen az akár testmozgás, vagy tudatos életmódváltás jelentős gyógyszerköltségeket lehet megspórolni.

- Havonta olyan 8-10 ezer forintot elköltöttem, na most amióta járok és tornázom és az étkezésre is jobban odafigyelek, azért vannak már olyan gyógyszerek, amiket el lehetett hagyni és ami a lényeg, hogy sokkal jobb a kondícióm, mint előtte volt - mondta Horváthné Mecseki Ildikó.

A legtöbb gondot a civilizációs betegségek okozzák. Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

- Napjainkban gyakorlatilag már elcsépeltnek mondhatjuk, hogy a szív és érrendszeri betegségek jelentős mértékben befolyásolják és a betegségek kialakulásában az életmód a legjelentősebb befolyásoló tényező, ezáltal az a tapasztalat, hogy a szív és érrendszeri betegségek a leggyakoribb betegség tünetek - foglalta össze a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda megbízott irodavezetője, Kalocsa Zoltán.

A legtöbb pénzt a daganatellenes szerekre, azt követően koleszterin csökkentő orvosságokra, illetve trombózis elleni készítményekre és antipszichotikumokra költik az emberek.

Címkék: gyógyszer, betegség, egészség, egészségügyi anyagok