Janka már majdnem egy éves. Természetes úton született és még mindig szopik. Az anyukája azt mondja: addig táplálja így is a gyermekét ameddig a kislány akarja. Janka testvére 4 éves volt amikor elhagyta az anyatejet. A praktikusságon kívül a szoptatás lelki részét is fontosnak tartja.

- Mindkettőnknek az egy összebújás, és talán egy olyan harmónia ami még akkor volt amikor a hasunkban volt. Egy olyan féle összebújás is a szoptatás - mondta Kis Zsófia.

A legújabb kutatások szerint is a kisbabák fejlődése az anyatejes táplálással mutatja a legjobb eredményeket, sőt az anyukák is gyorsabban gyógyulnak és szabadulnak meg a plusz kilóktól. Továbbá az anya-gyermek bizalmi kapcsolat is innen származtatható.

A születés utáni pillanatokat is eljátszotta az anyukáknak Lindmayer Katalin. A dúla azt mondja: nem szabad elválasztani az anyukát és a gyermeket, még akkor sem, ha császármetszéssel születtek, hiszen ez a későbbiekben komoly traumákat okozhat.

- A mi régiónkban a kisbabák el vannak válsztva az édesanyjuktól. És ezért ezt a szeparációs traumát ezt meg kell erősíteni és igyekszünk gyógyítani. Ezért nemcsak a születés természetes módját erősítjük a gyermekekben hanem a születés utáni pillanatokat igyekszünk megtanítani és mindenkit eljuttatni a helyére - tette hozzá Csomóné Lindmayer Katalin, a Nemzetközi Anya és Bababarát Szülészeti Ellátásért Szervezet elnöke.

A születésmesével a temészetes szülés fontosságára hívták fel a figyelmet.

- A születés mint olyan az első megküzdési élmény. És, hogy amit ott tapasztalunk azt utána az életünkben végig hordozzuk - mondta Várnainé Dzsupin Krisztina.

A legfrissebb adatok szerint hazánkban a nők több mint harmada császármetszéssel szül. Jóval többen mint az indokolt lenne.

Címkék: csepke, anyatej, világnap, egészségügyi anyagok