„Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő” – hívja fel a figyelmet Dr. Maurovich Horvat Pál kardiológus szakorvos a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusa a Semmelweis Egyetem hírlevelében.

Néhány édes taurinfüggőségben eltöltött év után már sokan tapasztalhatták, hogy a túlzott energiaital fogyasztáskor hevesebben vert a szívük, érezhetően megnőtt a vérnyomásuk, esetenként álmatlanság lépett fel. A szer betiltása után a „hajtóanyagba” visszatért a koffein, amelyik bár nem oly mértékben, de ugyanúgy ártalmas lehet, mint a taurin. Egy kis doboz energiaital jó eséllyel annyi koffeint tartalmaz, mint négy csésze kávé. De ez az anyag is „nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogás érzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet” - írja Dr Maurovich Horvat.

null

Ami még végzetes lehet, hogy egyre jobban hódít a bulikban az energiaital vodkával, whiskey-vel vagy bármilyen tömény itallal való koktélosítása. Ez a kombináció nem csak a józanságra gyilkos, de akár az egész szervezetre. Ilyenkor az alkohol mérgező hatása is sokkal erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű lehet. Mivel az energiaital serkentőleg hat, az alkohol pedig épp ellenkező hatást vált ki, a kettő együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozza, így a fogyasztó nem érzi, hogy reflexei lelassultak volna - írja az egyetem hírlevelében. „Egyszerre lépni gázra és fékre beláthatatlan következményekkel jár” – hangsúlyozza a kardiológus.

Ráadásul az energiaital nem pótolja az alvást. Egy idő után maximum az ébrenlét tartható fenn a serkentő üdítőktől, de a koncentráció fokozatosan romlik, sőt amikor múlik a hatás, intenzívebb kimerültséget idéz elő. „A jó minőségű kávé vagy tea járulhat hozzá az agy frissességéhez. Ezek összetétele ugyanis általában ismert és megbízható, míg egy energiaitalban számos olyan összetevő, kemikália lehet, aminek hosszú távú hatása a tudomány mai állása szerint ismeretlen” – hívja fel a figyelmet a kardiológus.

Címkék: káros, ital, energia, egészségügyi anyagok