Vizsgálja az energiaital fogyasztás korlátozásának lehetőségét a gyerekeknél, tinédzsereknél az Egészségügyért Felelős Államtitkárság - írja a penzcentrum.hu. A helyzet azonban nem egyszerű. Mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma állásfoglalásában kifejtette: legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy a korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen.

null

A Népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó bevezetésével ugyanis - az adófizetés elkerülése érdekében - sokan kezdtek trükközni az összetétellel. Így a korábbinál még többféle termék közül válogathatnak a fiatalok. Ráadásul az összetevők is igen sokfélék, nem ritka, hogy 17-20 alapanyag is megtalálható egy-egy energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és hatásának felmérését.

Bár az elmúlt években egyre kevesebb iskolai büfében és italautomatában lehet energiaitalhoz jutni, a gyerekek még mindig könnyen hozzáférnek ezekhez a termékekhez. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2010-es felméréséből kiderült, hogy a 10 és 14 év közötti gyerekek egyötöde energiaitalt iszik reggelire. Pedig ezek fogyasztása nem veszélytelen.

2011 novemberétől minden olyan fiatalkorúakat érintő egészségügyi ellátást jelenteni kell a népegészségügyi intézeteknek, ami az energiaital fogyasztással összefügg. Ez alapján 2014 áprilisáig a rosszullétekkel érintett 358 fő 74 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú kisgyermek is előfordult.

Jelenleg semmilyen jogszabályi vagy élelmiszerkönyvi korlátozás nincs az energiaital összetételére vonatkozóan, azaz nagyjából bármi belekerülhet. Általában koffeint (metil-xantin származék), cukrot, vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat, esetleg növényi kivonatokat tartalmaz. Jelölésére vonatkozóan egyetlen kötelezettség van: amennyiben koffein-tartalma nagyobb, mint 150 mg literenként, a "Magas koffeintartalom" feliratot fel kell tüntetni a címkén.

A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptemberi hatályba lépésekor az az energiaital vált adókötelessé, amelynek hozzáadott koffein tartalma meghaladta a 10 mg koffein/ 100 ml mennyiséget. Ezért a törvény hatálybalépését követően megjelentek a piacon a hozzáadott koffein helyett természetes koffeintartalmú növényi kivonatokkal dúsított italok. Emiatt meg kellett változtatni a törvény energiaital meghatározását. Így 2012-től a metilxantin és taurin együttes, meghatározott szint feletti jelenléte alapján állapít meg adókötelezettséget. A gyártók ismét megtalálták a megoldást az adó elkerülésére, kivették a taurint az összetevők közül.

Címkék: ital, gyerekek, energia, egészségügyi anyagok