Elkezdődött a fafélék virágzása, a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenszórása már január óta tart - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.

Legnagyobb mértékben a tiszafa ontja pollenjeit, de virágzik az éger, és a héten megkezdődött a nyárfa, valamint a fűzfélék virágzása is - emelte ki a főorvos. Hozzátette: a korai virágzást a visszatérő fagyok vagy a tartós eső tudná csak jelentősen csökkenteni.
Magyarországon nagyjából 400-600 ezer embernél vált ki tünetet a fafélék tavaszi virágzása - mondta.

Az elmúlt évben a tavaszi pollenszezont jelentősen befolyásolta a márciusi hidegfront és havazás, amely hetekre megszakította a virágzást. Ha az idén nem lesz ilyen szélsőséges az időjárás, illetve nem lesz tartós eső, akkor a legtöbb fa pollenterhelése a tavalyinál erősebb lesz. Ha a korán kezdődött tavaszi felmelegedés folytatódik, az egyébként áprilisban virágzó fajok pollenszórása is előbb kezdődhet, ilyenek a nyír, a gyertyán, a tölgy, a bükk, a dió, a platán és az eperfafélék - olvasható a kiosztott sajtóanyagból.

Páldy Anna kiemelte, hogy a tavaszi csúcsidőszak vége összeér az erős allergéneknek számító pázsitfűfélék virágzásának kezdetével, amire az idén szintén korábban kell számítani.
Kérdésre a főorvos elmondta, a sokéves tapasztalat az, hogy a nyári gyomok, így a parlagfű virágzását a korai tavasz nem befolyásolja.

Címkék: kezdődik, allergia, pollen, 2014, szezon, egészségügyi anyagok