087.JPG


Kedden a reggeli ködfoltok feloszlása után, változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Néhány helyen, a felszállt ködből képződött felhőzet megmaradhat. A hőmérsékletek a délutáni órákban 9-13 fok között alakulnak. A magasabb értékeket a napos tájakon mérhetjük majd.

Szerdától déli áramlással, több hullámban, egyre enyhébb levegő éri el megyénket. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a kora délutáni órák legmagasabb hőmérséklete elérheti a 13-15 fokot is, miközben sokat süt majd a nap. Csütörtökön egy gyenge front súrolja hazánkat, ezért időnként megnövekedhet a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás. Péntektől folytatódik a szerdán megkezdődött felmelegedés. A megye déli, délkeleti tájain, többfelé mérhetünk majd 16-17 fok körüli maximum hőmérsékleteket.

Vasárnapra ismét megközelíthet bennünket egy gyenge front, amiből elszórtan kisebb záporok is kialakulhatnak, emiatt kissé visszaesik a hőmérséklet.

Egy anticiklon található a közelünkben, hatására csendes, párás, többnyire napos idő a jellemző. A hét közepétől a Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: A reggeli ködök feloszlása után, változóan felhős idő valószínű, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem várható. A délutáni órák hőmérséklete 9-13 fok között alakul. Az alacsonyabb értékek a felhősebb tájakon lesznek. A késő esti órákra 4-8 fokig hűl a levegő.

Szerda: Napos idő várható, csak néha zavarják meg felhők a napsütést. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-4 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 12-15 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: A változóan, időnként erősen felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Csapadék nem valószínű. A délies szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-4 fok körül alakul. A délutáni órákra 10-14 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: Vasárnaptól kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra. A hőmérsékletek csak néhány fokot esnek vissza.

Két képződmény alakítja Európa időjárását. Az egyik a Brit-szigetek feletti ciklon, (A) a másik a közelünkben felépült anticiklon. (M) Az anticiklon hatására csendes az idő. A hét közepétől a Kárpát-medence, ismét a brit ciklon áramlási rendszerébe fog tartozni.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapos, pont, tibor, szalinay, egészségügyi anyagok