Spring Meadow Scenery Wallpaper.jpg


A hatalmas Brit ciklon áramlási rendszerében, Afrikából érkezik hozzánk a levegő. Már szombattól megkezdődik a magasban a melegedés, és vasárnap hajnaltól megérkezik az afrikai levegő első hulláma is. Vasárnap reggel a minimum hőmérséklet, főleg térségünkben, 8-10 fok körül alakulhat, tehát igencsak enyhe lesz már a reggel is. A délutáni órákra általában 13-17 fok közé melegszik a levegő. A Balaton térségében valószínűek az alacsonyabb értékek, míg Somogy déli felén a magasabbak.

A határ mentén nem elképzelhetetlen a 18 fok sem. Természetesen ezek az értékek 2 méteren, és árnyékban értendők. A mostani számítások szerint, a jövő héten is folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő, csak néhány fokot mérséklődik majd a meleg.
Az igazi tél visszatérése, a következő 10 napban nem valószínű.



Modell ábránkon a Brit-szigetek feletti hatalmas viharciklon látszik, amely péntekre jelentősen kimélyül. Ennek áramlásában szombattól,  megkezdődik a melegedés. (piros nyíl)



Nagyon szépen látszik a modell előrejelzésében, hogy az afrikai levegő egyenesen a Kárpát-medencét veszi célba. ( fekete nyíl) Ez az időjárási helyzet,  a 2013/2014-es télen, már nem először fordult elő. Ezen a télen a Brit ciklon alakítja Európa időjárását, szinte folyamatosan, a ciklon előoldali áramlásában helyezkedünk el.



A vasárnapra várható 2 méteres hőmérsékletek a déli órákra. A 16 fokos izoterma a Balaton vonaláig húzódik. A déli határ mentén, ennél is melegebb lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: télben, yolo, 2014, tavasz, egészségügyi anyagok