Csaknem 8 ezer embert diagnosztizálnak rákkal évente Magyarországon. Ma a rák elleni küzdelem világnapja alkalmából a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet több egészségügyi intézmény, köztük a kaposvári kórház is, amely az országban az elsők között indított prevenciós irodát.

Európában a rákos megbetegedések területén a második helyen, Magyarországon pedig a hatodik helyen szerepelnek az ajak és szájüregi daganatok. Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak emlőrákot. A szakemberek szerint a gyors diagnózis életet menthet.

- Egy emlődaganatnál nagyon nem mindegy mikor észleljük az elváltozást, minél korábbi egy felfedezés, annál könnyebb gyógyítani, kezelni és annál nagyobb a gyógyulási lehetőség - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház onkológus főorvosa, Dr. Páli Katalin.

A kaposvári kórházban évente 700 daganatos megbetegedést regisztrálnak. A vezető halálok a rákos megbetegedéseket tekintve a tüdő, a vastag-végbél és az emlődaganat. Az egészségügyért felelős államtitkárság a daganatos megbetegedések csökkentése érdekében számos szűrőprogramot indít tavasszal.

- Április 10-től, a nemzeti rákellenes naptól indul a szűrési akció, amely keretében növelni szeretnénk a mammográfiai szűrésen való arányt. Év végéig 600 ezer behívót fogunk kiküldeni az érintett korosztálynak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós.

A kaposvári kórházban 2009 óta működik prevenciós iroda. Évente 3000 somogyi nő fordul meg az ő segítségükkel ingyenes szűrővizsgálatokon. Országosan a magyar nők fele vesz részt emlővizsgálaton, míg Kaposváron ez a szám 70 százalékra tehető.

Nézze meg videónkat:

Címkék: szűrés, rák, kormány, világnap, egészségügyi anyagok, kaposvár