Trees_with_Ice.JPG


A Kárpát-medence időjárását, az alacsony szinteken érkező szibériai eredetű levegő, valamint a hét közepétől, a déli áramlással fölénk helyeződő egyre enyhébb, de nedvesebb léghullámok alakítják. Ennek hatására a hét közepétől egyre csapadékosabbra fordulhat időjárásunk. Szerdán az említett nedves levegő hatására többfelé kezdődik gyenge havazás, a hó mennyisége várhatóan nem lesz komoly. A jelentős bizonytalanság,  a csapadék halmazállapotában, csütörtöktől nő meg. Az enyhülés hatására, a  magasban megérkezik a 0,+2 fokos izoterma, aminek hatására már egyértelműen folyékony halmazállapotú csapadék képződhet. Ugyanakkor, a talaj közeli légrétegeket, szibériai eredetű, nehéz, úgynevezett "lábas" hideg tölti ki.

Nagy valószínűséggel, ez a beragadt hideg levegő nem tud majd elmozdulni, illetve a magasban érkező enyhe levegő, nem tud  lekeveredni 2 méteres szintekre, azaz maradhat továbbra is a gyengén fagyos idő. Ennek következtében jelentősen megnő az ónos eső esélye. Jelenleg van olyan modellszámítás, amely 48 órán keresztül tartó ónos esővel számol Somogy megyére. Ugyanakkor a helyzetet bonyolítja, hogy a hét vége felé a magasban ismét hidegebb levegő érkezhet fölénk, ez esetben hó válthatná az addigi ónos esőt. Tulajdonképpen felettünk egy keveredési zóna alakulhat ki észak-déli megosztottsággal. Somogy megye a zóna déli, enyhe felén lenne, vegyes halmazállapotú csapadékkal.

A keveredési zónában, a hideg és a meleg levegő határa, ide-oda táncolhat majd, ennek megfelelően, a csapadék mennyisége, és halmazállapota, térben és időben váltakozhat. Hogy éppen hol, milyen csapadék eshet, azt még az esemény napján sem lehet majd biztosra megmondani. Az esetleges halmazállapot váltások határán, akár nagy mennyiségű csapadék(hó, ónos eső) is előfordulhat.

Összefoglalva tehát, a hét közepétől változékonyra fordul az idő. A csapadék halmazállapotában és mennyiségében nagy a bizonytalanság. A friss számítások szerint, csütörtöktől MEGNŐ AZ ÓNOS ESŐ VESZÉLYE!

A jelentős ónos eső, közlekedési káoszt okozhat majd. Különösen a hét végén, nem lehet kizárni, a jelentős havazás esélyét sem! Arra is van kisebb esély, hogy a hétvégén, átmenetileg jelentősen megenyhüljön az idő.

Megjegyzés: Az előrejelzés a friss, vasárnapi modellfutások alapján készült. A hosszú időtáv miatt, az előrejelzés nagyon bizonytalan, de ennek ellenére, a veszélyes időjárási helyzet egyre valószínűbb. A prognózis tájékoztató jellegű, az időközben bekövetkező változásokról időben tájékoztatjuk olvasóinkat.


A friss modellfutás a csütörtöktől kialakuló ütköző zónát vázolja.Hazánk északi fele a zóna hidegebb oldalán helyezkedik el, míg a déli fele az enyhe oldalán. Látható, hogy északon a -2 izoterma található a magasban(kék nyíl), ezért ezeken a területeken havazás valószínű. Délen ezzel szemben,(piros nyíl) a +2 fokos izoterma található a magasban. Mivel a talajon délen beragadhat a fagyos levegő, így felénk ónos eső valószínű.


Szerdai csapadék előrejelzés. Ekkor még havazás valószínű az ország nagy részén. A friss hó valószínűleg nem lesz jelentős.


Csapadék előrejelzés csütörtökre, péntekre. A nagyított modell ábrán szépen látszik az észak-déli megosztottság. Míg északon akár végig hó eshet, addig délen végig ónos eső, illetve vegyes halmazállapotú csapadék.(fehér vonal az ország közepén)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, kapospont, időjós, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok