villám


Nagy visszhangot váltott ki a közösségi portálokon keddi cikkünk, melyben az átlagosnál hidegebb nyarat jósol a KaposPont időjósa, míg a Kaposvár Most időjósa szerint fölösleges ennyire előre tekinteni. Úgy gondoltuk megkérdezzük mind a két fél álláspontját.

- Igazából a cikkem lényege nem a nyári időjárás volt, hanem az, hogy egy hosszan tartó átlagosnál melegebb, szárazabb időjárást, előbb-utóbb, átlagosnál hűvösebb, csapadékosabb idő vált fel - kezdte válaszát a KaposPont időjósa.

Szalinay Tibor azt is hozzátette, hogy a hosszútávú előrejelzéseket mindenképpen figyelemmel kell kísérni, hiszen a meteorológia fejlődésével, ezek is egyre megbízhatóbbá válnak. Azonban meg kell említeni, ilyen távolságra, csak jelzésértékűek lehetnek, csak tendenciákra lehet következtetni belőlük, ám ezek is fontosak lehetnek. Január egyébként, +6-os anomáliával zárhat a Kárpát-medencében. A CFS modell ezt szépen megfogta december elején!

A témában megkérdeztük a Kaposvár Most időjósát is. Schmall Rafael úgy látja, ki lehet jelenteni azt hogy átlagosnál hűvösebb nyár jön, de ennek a beválási esélye 50-50%. Vagy az lesz, vagy nem.  Az időjárás igen bonyolult, sokszor azonban a másnappal is tévednek a modellek főleg ha mediterrán ciklonról van szó. A nyár még makroléptékben is messzevan. Éppúgy lehet ebből a tavaszból két hét múlva farkasordító hideg, mint éppenséggel semmitmondó ködös idő, vagy épp friss 12°C-os tavaszias időjárás.

Találgatni tehát lehet arról, hogy milyen lesz a nyarunk, de egyelőre talán jobb ha kiélvezzük a hirtelen jött tavaszt...

Címkék: schmall, rafael, nyár, tibor, egészségügyi anyagok, szalinay