A napokban megjelent a szezonális CFS modell anomália előrejelzése a nyári hónapokra. A modell az átlagosnál jóval hidegebb nyarat vár. Természetesen az előrejelzést, szigorúan csak érdekességképpen lehet említeni, beválása, a nagy időtáv miatt csekély.

Emlékezzünk arra, hogy ugyanez a modell az ősszel, még egy meglehetősen hideg, zord tél lehetőségét vetítette elő. Ám azt is meg kell említeni, hogy a globális modell csupán Európára tévedett, mivel Amerikában és Ázsiában igazi tél köszöntött be januártól.

Továbbá nem mehetünk el a tény mellett, miszerint a csillagászati tél harmadánál járunk csak, így még van ideje a télnek bepótolnia lemaradását. A kiegyenlítődés és ciklikusság, a hőmérsékletek és csapadék terén, továbbra is jól működik időjárásunkban.

A hónapok óta tartó átlagosnál melegebb és szárazabb időt, előbb vagy utóbb, minden bizonnyal, tartósan hűvös, csapadékosabb időszak fog követni. A kérdés csak az, hogy mikor!

Jobb előbb, mint később, nehogy esetleg "rámenjen" a tavaszunk, vagy a nyarunk.



A két ábrán a CFS modell júliusi és augusztusi hőmérsékleti anomália előrejelzése látható. Az ábrákon a kék szín jelzi az átlagosnál jóval hidegebb időt.



Ez alapján Európa nagy részén, még a mediterrán térségben is jóval hidegebb lehet a nyár. (Természetesen a beválási esély a nagy időtáv miatt alacsony)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, yolo, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok