Az átlagosnál kétszer annyian mennek orvoshoz megfázásos megbetegedésekkel Kaposváron. Sokan panaszkodnak torokfájásra, lázra, vagy náthára. Leginkább a krónikus betegeknek és a fiataloknak vannak ilyen panaszaik.

Az orvosok szerint ennek az enyhe időben jobban szaporodnak és életképesebbek a vírusok. Ezért van ennyi megbetegedés.

Már a rendelési idő előtt is tucatnyian várták az orvost ebben a kaposvári rendelőben. A legtöbben megfázásos tünetekkel: - Nyelni nem tudok, nagyon fáj a torkom, a szemem, az arcom is fáj. Hőemelkedés, 38 fok körül - mesélte Andrea.

Rajta kívül sokan fordulnak torokfájássál, náthával, lázzal orvoshoz.

- Több az ilyen megfázásos beteg, mindig ezt tapasztaljuk mikor enyhe tél van, esetleg enyhe ősz is - mondta a háziorvos, Szilvási Zoltán.

Az orvosok tapasztalatai szerint főként az időseket, a krónikus betegséggel küzdőket és a fiatalokat érinti a járvány.

Az átlagosnált több mint kétszer annyian jelentkeznek az orvosoknál.

- Naponta kettő beteg szokott lenni megfázásos panaszokkal, most van öt. Mindenképpen emelkedés, de lehet az ünnepekkor sokan megfáztak az utcán és lehet amiatt is - árulta el Horváth Mária, háziorvos.

A szakemberek szerint a vírusok életképesebbek a meleg időben, ezért jóval több van belőlük, mint egy átlagos télen.

- Az enyhe idő előfordulhat, hogy azt okozza, hogy a vírusok jobban terjednek és olyan felsőlégúti megbetegedésekt okoznak, amiket a lakosság tapasztal, több a megfázás, több a nátha, a lázás felsőlégúti beteg - tájékoztatott az SMKH Népegészségügyi Szervének járványügyi osztályvezetője, Varga Edit.

A megfázásos vírus mellett a hányásos-hasmenéses tüneteket okozó rota vírus is tombol. Az influenzás megbetegedések száma viszont csökkent az előző hetekhez képest.

Címkék: lázas, több, beteg, orvos, somogy, egészségügyi anyagok