bagó


Tavaly július 1-ján lépett hatályba az új dohánytörvény, amely megszabta az dohánytermékeket árusító helyek számát és helyét is. A szabályozásból kifolyólag a korábban megszokott elárusítóhelyeket felváltották a nemzeti dohányboltok. A Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatóinak kutatása a törvény dohányzási szokásokra gyakorolt hatásait vizsgálta.



A felmérés szerint Budapesten a dohányosok 60%-a elégedett a nemzeti dohányboltok számával és elhelyezkedésével, a községekben élők 55%-a viszont távolról sem az. A boltok kialakításával és felépítésével a válaszadók 38%-a teljes mértékben, 33% többé-kevésbé, 12% pedig kismértékben elégedett. Az elégedetlenek aránya 17%.

Ami a vásárlásokat illeti, úgy néz ki, ritkábban, de nagyobb mennyiséget vásárolnak a dohányosok. A hetente vagy ennél ritkábban vásároló fogyasztók körében az elégedettség 70% körül mozog, míg a heti többször vásárlók esetében ez az arány 50% alá esik vissza, a naponta többször vásárlók 56%-a pedig már elégedetlen a dohányboltok elhelyezkedésével.



A válaszok alapján az átlagos vásárló hetente egy vagy több alkalommal, általában egyszerre egy doboz cigarettát vásárol, 500-1000 forintot hagyva a boltban. A magasabb jövedelemmel rendelkezők inkább hetente egy-egy alkalommal vásárolnak, míg az alacsonyabb keresetűek gyakrabban költenek dohánytermékre. A ritkábban vásárlók egy vásárlás alkalmával ugyanakkora mennyiségben költenek cigarettára, mint a náluk gyakrabban vásárlók, tehát kevesebbet dohányoznak.

Azonban nem csak a dohánytermékek kelendőek a dohányboltokban. A dohánytermékek után a második legkedveltebb fogyasztási cikkek az alkoholos termékek (17%), melyeket az üdítők (10,5%) és a kávé (9,5%) követ. A dohányzók 59%-a cigarettán kívül nem vásárol mást a Nemzeti Dohányboltokban. Ugyanakkor a felmérésből kitűnik, hogy a nemdohányzók egy része (11%) rendszeresen vásárol a dohányboltokban nem dohányipari terméket.



A törvény egyik célja a dohányzás visszaszorítása volt. A válaszadók 69% viszont úgy gondolja, hogy ezzel a szigorú tiltással nem lehet huzamosabb ideig a fiatalkorú dohányzását visszaszorítani.



A felméréstől függetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményt tett közzé, mely szerint az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében kiemelten ellenőrzik a dohánygyártmányokat tartalmazó belföldi postacsomagokat. A pénzügyőrök eddig országszerte másfél tonna dohányt foglaltak le postahivatalokban.

A Dohánytörvény alapján, aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság, vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerűen értékesít 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Eddig országosan összesen 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyőrök, elsősorban hazánk legnagyobb dohánytermelő vidékén, az Észak-alföldi régióban.

Címkék: vásárlási, termékek, szokások, dohány, 2013, egészségügyi anyagok