Orgel László 8 és fél hektáron termel almát Kaposfüred közelében. Aggódva figyeli a természet ébredését.

- A decemberi 13, 15 fokos melegek nemigen használnak az ültetvényeknek, kicsalogatják a rügyeket, és a későbbi időpontban várható, hogy elfagynak, és terméskiesés lesz - mondta Orgel László, családi gazdálkodó.

Ha marad a szoktalan januári meleg, akár a termés 40-50%-a is elfagyhat, ami nagyon komoly veszteség lehet a gazdálkodóknak. Az alma mellett leginkább a csonthéjas gyümölcsök, például a barackosok vannak veszélyben.

- A jövő hétre meglepődve láttam, hogy plusz 14-15 fokot mondanak, akkor tényleg beindulhat az almásokban a rügyduzzanat, a nedvkeringés, és előjöhet a rügypattanás, ami szélsőséges idősjárásban majdnem katasztrofálisnak nevezhető - tette hozzá Tóth István növényvédelmi szakmérnök.

Egészen az Uralig nyomul a meleg levegő Európában, amelynek bőven van utánpótlása. Az időjós szerint még hetekig marad a jauári tavasz.

- Szerdáig mindenképpen maradnak a 10-15 fok közötti hőmérsékletek, mert ilyenkor 0 az átlag, tehát jó 10-15 fokkal melegebb lesz, szerda után visszaesik, 6-8 fokok előfordulhatnak, de a következő 2 hétben nem látszik a télies fordulat - mondta Szalinay Tibor, a KaposPont időjósa.

Nagyobb csapadék sem várható, pedig a a földeknek nagyon kellene az eső, most szinte porzik a szántás. Télen szinte egyáltalán nem esett, a földekről 100-150 miliméter eső hiányzik.

Nézzék meg videónkat is a témában:

Címkék: télben, fagy, tavasz, 2014, egészségügyi anyagok