Szokásos téli élelmiszerlánc ellenőrzését tartotta a Somogy Megye Kormányhivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi igazgatósága. Fokozottan ellenőrízték a hús és húskészítményeket, édesipari termékeket, bevásárlóközpontokat és ünnepi vásásrokat ahol megnövekedett a forgalom, valamint nagy hangsúlyt fektettek az élőállat szállításra is.  

Ami a termékeket illeti, a most szezonális árukat ellenőrízték leginkább, mint például: friss hús; hal és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények; virsli, édesipari termékek, borok, pezsgők.

Az ellenőrzések első szakasza december 10-én lezárult. Ebben az időszakban Somogy megyében 26 élelmiszer-előállítót, 53 forgalmazót, 11 vendéglátót, valamint 65 élőállat szállítmányt ellenőriztek.  3 forgalmazó, valamint 3 élőállat-szállító esetében kellett bírságot kiszabni összesen 1 360 000 Ft összegben, továbbá 1 előállítót részesítettek figyelmeztetésben.

A megállapított főbb hiányosságok a következők voltak: jelöletlen termékek forgalmazása, az élelmiszerek származást igazoló dokumentumainak hiánya, higiéniai körülmények nem megfelelősége, az állatok szállítása során nem elegendő és nem megfelelő férőhelyek, dokumentációs hiányosságok.

Címkék: ellenőrzések, hivatal, kormány, megyei, somogy, egészségügyi anyagok