Sokan jelezték az elmúlt időszakban, a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségfejlesztéssel foglalkozó munkatársainak, hogy gumióvszer vásárlásakor egyes kereskedelmi egységekben elkérték a személyi igazolványukat, és ha nem töltötték be a 18. életévüket, akkor bizony lőttek a szerelmes éjszakának.

Ezt ugyanis eddig törvény tiltotta. A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 16/A § (2) bekezdése értelmében tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére szexuális terméket értékesíteni, illetve kiszolgálni.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az óvszer, mint fogamzásgátlás céljából alkalmazható eszköz – figyelemmel az Fgytv. 2. § v) pontjára – a törvény alkalmazásában nem minősül szexuális terméknek, így annak kiszolgálását, értékesítését 18. életévüket be nem töltött személyek esetében sem lehet megtagadni.

Ez azért is fontos, mert egyre több nemi úton terjedő betegség veszélyezteti a fiatalokat, valamint így talán kevesebb meglepetés éri a szerelmeseket 9 hónappal később.

Címkék: óvszer, legalize, yolo, szex, védekezés, egészségügyi anyagok