orvos

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenza-szerű megbetegedéssel. Vírust még nem mutattak ki. A jogosultaknak csupán a fele kérte eddig az ingyenes védőoltás beadatását a háziorvosok tapasztalatai szerint. Somogyban 41 ezren élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az utóbbi napokban már a patikákban is elkezdték keresni az oltóanyagot. Sőt van olyan cég, amelyik térítésmentesen biztosítja dolgozóinak a védőoltást.

A dolgozók egy része már megkapta az influenza elleni védőoltást a Videoton gyárban. 250-en kérték a vakcinát, amit a gyár ingyen biztosított számukra. A cég vezetése azt mondja, fontos számukra a betegségek megelőzése, főleg ilyenkor a karácsony előtti időszakban.  

- A mi munkánk szezonalításából az adódik, hogy ez az időszak éppen a hajrá. A karácsony előtti időszak. És ha a dolgozóink hiányoznak betegség miatt, akkor pótolni kell őket, ami mindenképpen veszteség. Jobb a megelőzés - árulta el a Videoton Elektroplast Kft. ügyvezető-igazgatója, Gerber András.

A háziorvosi rendelőkben a rászorulók fele kapta meg eddig az oltást. Ebben a körzetben 220 ingyenes vakcina áll rendelkezésre.

- Október környékén kezdtük mindig a kampányt, tehá az oltás beadását. De folyamatosan van érdeklődés. És az infuenza járvány megérkezésekor mindig nagyobb a félelem, de előtte már érdemes beadni az oltást - árulta el a háziorvos, Dr. Urbán Tamás.

Egyre többen veszik meg a védőoltást a patikákban is. A tapasztalat szerint a hirtelen jött hideg idő.

- Azt látjuk, hogy a jelen pillanatban, hogy az időjárás egy kicsit így hűvösebbre fordult és az időben is haladunk előrébb, most jelentek meg az eslő igények influenza elleni védőoltásokra - mondta a Berzsenyi Patika vezetője, Müller Ádám.

Ezek ára 2 ezer és 4 ezer forint között mozog.

Somogy megyében 41 ezer oltóanyagot osztott ki az ÁNTSZ a háziorvosok között. Ezt 65 év felettieknek és krónikus betegeknek adhatják ingyenesen.

A megyében egyelőre nem találtak influenza vírust. Viszont az influenza-szerű megbetegedéssel orvoshoz forulók aránya az elmúlt hetekben 7 százalékkal nőtt. Szakemberek legkorábban december végére jósolnak egy esetleges influenza járványt a megyében.

Címkék: lázas, egyre, több, beteg, somogy, egészségügyi anyagok