Hálapénz - jónéhány országban ma szinte nem is tudják mit jelent ez a fogalom, bizonyos nyelvekre nagyon nehéz lefordítani, mert nem értik, hogy mi ez.

hálapénz


A megyei orvoskamara vezetője azt mondja, a hálapénz az ötvenes években jött divatba nálunk. Már akkoriban is kevés fizetést adtak az egészségügyben dolgozóknak, viszont szemet hunytak, ha borítékot csúsztattak a betegek az orvos zsebébe. Az utóbbi időben erre még rá is erősítettek. Andrásofszky Zsolt szerint az elmúlt évek rendelkezései is nagy vihart váltottak ki azzal, hogy a kórházigazgatók engedélyezzék, hogy az ott dolgozók elfogadhassák a hálapénzt. "Én egy kórházigazgatóról sem tudok, amelyik nem engedélyezte volna hallgatólagosan - teszi hozzá a MOK somogyi elnöke.

Az AXA Egészségpénztár felmérése szerint ugyan évek óta kevesebbet költenek a betegek hálapénzre, de csak azért, mert nincs rá pénzük, nem elvi okokból. Az elmúlt egy év alatt 34 milliárd forintot csúsztattak az orvosok zsebébe. A legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetnek, a legkevesebbet pedig az asszisztensek kapják. Ők alkalmanként átlag 800 forintot.

hálapénz táblázat

Az emberek többsége szerint fizetni kell, ha valaki jó minőségű ellátást szeretne az egészségügyben, és csaknem ugyanennyien tartják elfogadhatónak, ha fizetni kell ahhoz, hogy hamarabb kapjon ellátást. 100-ból 22-en említették első helyen, hogy enélkül nem kapna megfelelő ellátást.

A korábbi egészségügyi miniszter és kórházszövetségi elnök szerint nehéz megszüntetni a paraszolvenciát. Rácz Jenő azt mondja: a hálapénz közgazdasági értelemben a hiánygazdaság következményea, amit jó egészségügyi szűrőprogramokkal, az egészségügy jobb finanszírozásával, a várólisták csökkentésével, és a paraszolvenciáról kapott számlaadással lehetne visszaszorítani.

fotó: jogasz.cafeblog.hu

Címkék: csúszó, hálapénz, orvos, fizet, milliárd, beteg, egészségügyi anyagok