téli gumi


Most érdemes lecserélni a nyári abroncsokat a gumisok szerint. A napokban ugyanis még el lehet kerülni a tömeget, bár egyre többen jelentkeznek be hozzájuk. Az idei szezonnal olcsóbbak lettek az új gumik. Az autósok harmada mégis spórol a cserén, pedig a szakemberek szerint életek múlhatnak a jó téli gumin.

Nagyüzem van az egyik kaposvári gumiszervízben. Folyamatosan érkeznek ide az ügyfelek. Azt mondják, nagyobb biztonságban érzik magukat, ha a hidegben téli gumival közlekednek. Volt, akit többször ez mentett meg a koccanástól.

"Konkrétan gyakorlatilag a Kaposfürdei csomópontnál fordult elő ez többször is, ahol igen rossz az aszfalt minősége. És hát ez nem segíti az időben való megállást, legalább mi segítsünk, hogy a téli gumit legalább felrakatjuk és hideg időben legalább az segít nekünk" - mondta Agyag Péter.

A tapasztalatok szerint azonban ennek ellenére az autósok 30-40 százaléka nem vált nyári gumiról télire. Pedig idén még olcsóbbak is lettek az új gumik. Egy középkategóriás autóra akár 12-16 ezer forintért is lehet már kapni abroncsot. Ez 5-6 százalékos árcsökenés a tavalyihoz képest. De nem csak ezzel lehet spórolni.

"A légnyomás ellenőrzésével is sokat kell foglalkozni, vagy többet, kell figyelni rá. Mert 2,3 tized légnyomáscsökkenés már 10-15 százalékos fogyasztásnövekedést is okozhat" - mondta a Nagy - I Bt. ügyvezető igazgatója, Nagy István.

A gumik cseréje egyébként körülbelül 4-5 ezer forintba kerül. Ez körülbelül a tizede annak, amekkora kár érhet valakit egy esetleges balesetnél. A rendőrség tapasztalatai szerint tél elején sokkal több a koccanás.

"Nem a látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket és amikor korán sötétedik, beköszönt az első köd, az első hó, akkor nem tartanak megfelelő követési távolságot a járművezetők és ezek kisebb koccanásokat eredményeznek" - foglalta össze az  SMRFK Közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója, Vácz Edit.

A szakemberek szerint még a hideg beállta előtt érdemes ellenőriztetni az ablaktörlő lapátok állapotát, lecserélni az ablakmosót nyáriról télire és beállítani a fagyálló folyadék szintjét.

Címkék: érdemes, gumi, téli, csere, autó, egészségügyi anyagok