H1N1 oltás


Az általunk megkérdezett gyógyszerészek szerint már azok is érdeklődnek az oltóanyagok iránt, akiknek fizetniük kell értük. Az előrejelzések szerint december végén jelenhet meg az influenza vírus a megyében.

Kulcsra zárva őrzik az influenza elleni védőoltásokat egy hűtőszekrényben a kormányhivatal népegészségügyi szervének épületében.

- Somogy megyében 41 ezer oltóanyag érkezett, a mai napon a járási intézetekbe szállították őket. Onnan a háziorvosok a napokban majd elvihetik, és a rászorulóknak, a 65 év felettieknek, krónikus betegeknek adhatják - mondta a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének járványügyi osztályvezetője, Varga Edit.

Van olyan háziorvos, aki külön oltási napokat tart majd, csak így tudja minden betegét ellátni a vakcinával.

- 180-200 adag oltást adunk be egy oltási szezonban, elég nagy az érdeklődés, igen sokan vannak, akik lemaradnak, tavaly voltak 20-30-an, akik nem tudták megkapni, mert nem szóltak időben - mondta stábunknak Miski Edit háziorvos.

Aki nem jogosult az ingyenes oltóanyagra, annak meg kell vennie, ezért a gyógyszertárakban már most többen keresik.

- Az influenza elleni védőoltásokat most kezdik keresni, amikor elindul a szezon, még sokkal többen keresik, jelenleg 4 féle kapható, 2 ezertől 3 ezer forintig - árulta el az Arany Sas Patika szakgyógyszerésze, Kollárovicsné Filó Ágnes.

Somogyban egyelőre nem találtak influenza vírust. A szakemberek legkorábban december végére tesznek egy esetleges influenza járványt a megyében.

Címkék: megérkezett, orvos, influenza, járvány, oltás, egészségügyi anyagok