A déli órákig többnyire változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A hőmérsékletei maximumok a front előterében igen magasan alakulnak. Megyénkben többfelé mérhetünk majd 20-23 fok közötti hőmérsékleteket, amelyek valószínűleg a déli órákban tetőznek majd. A délnyugati szél megerősödik, viharossá fokozódik.

Várhatóan 15 és 18 óra között lép be a megyébe a ciklon csapadékrendszere  illetve hidegfrontja. Beborul az ég és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, a front érkeztével intenzív záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadék is leeshet.

A délnyugati szél északnyugatira fordul és viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések elérhetik a 80-100km/h erősséget. A hidegfront az éjszakai órákig át is vonul felettünk, nyomában a késő délutáni óráktól jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Hétfőn, elszórtan továbbra is lehet számítani kisebb esőre, záporra, visszaesik a hőmérséklet. Kedden újabb ciklon érkezik komoly csapadékkal.

Figyelmeztetés: A front áthaladását helyenként intenzív zápor, zivatar kísérheti.
Kisméretű jég is előfordulhat egy-egy heves záporban. A front mentén többfelé viharossá fokozódik a szél. A legerősebb széllökések, főleg a Balaton térségében elérhetik a 80-100 km/h-t is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: Eleinte változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A délutáni órákban beborul az ég, és egyre többfelé lesz eső, zápor. Néhol zivatar is lehet, akár hevesebb kísérőjelenségekkel. A délnyugati szél megerősödik, a front érkeztével északnyugatira fordul és viharossá fokozódik. A hőmérséklet legmelegebb déli órákban általában 18-23 fok között alakul. Délutántól jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Késő estére 8-13 fokig hűl a levegő.



Hétfő: Eleinte változóan felhős idő várható, majd megnövekszik a felhőzet. Eső, zápor továbbra is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 5-10 fok körül alakul. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.



Kedd: Erősen felhős, vagy borult idő várható. Többfelé kell számítani esőre, záporra. Jelentős mennyiségű csapadék várható. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-11 fok között valószínű. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A jövő hét közepéig marad a változékony idő, utána átmenetileg anticiklonális hatások érvényesülnek felettünk, szárazabbra csendesebbre, ködösebbre fordulhat az idő. A jövő hét végén újabb csapadék jöhet.



A GFS modell ma reggeli, 06 órás hőmérsékleti analízise. Az ábrán a narancssárga szín jelzi a meleg légtömegeket, zöldes szín a hűvösebbet. Látható, hogy a ciklon előoldalán még mindig erős a délnyugati áramlás(piros nyíl) A kora délutáni órákig még mindig meleg levegő érkezik hozzánk a hidegfront előterében. Északnyugaton ugyanakkor megjelent már a hűvösebb levegő, ami délutántól érkezik meg hazánkba.(kék nyíl) Mivel a hidegfront igen meleg levegőre fut be, ezért főleg Somogyban és a környező megyékben többfelé lehet majd zivatar is.



A másik GFS modell 15-18 óra közé várja a komolyabb csapadékrendszer és vele együtt a markáns hidegfront belépését hazánkba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, időjós, yolo, tibor, szalinay, egészségügyi anyagok