Kullancs


Újból rengeteg a kullancs a somogyi erdőkben. Az extrém őszi meleg idő ugyanis kedvez nekik. Ráadásul Somogyban van a legnagyobb vadállomány az országban, ami minden élősködőnek kedvez. Így a kullancsokon kívül a kullancslegyeknek is. Ezek populációja is jelentősen megnőtt. A vérszívók nemcsak az állatokra jelenetenek veszélyt, az emberre is vihetnek fertőző, akár halálos betegségeket is.   

A kullancs az állatokra nagyon veszélyes. Ha későn érkeznek az orvoshoz, akár halálos is lehet. A meleg őszi időjárás miatt duplájára nőtt a kullancs okozta fertőzések száma. Ezt a rendelőben is megérzik, naponta több esettel találkoznak.  

A második leggyakoribb a kullancs csípések száma. Ráadásul sok kullancs fertőző betegséget hordoz. Minden 4.5. babéziár, minden 10. pedig az emberre is veszélyes Lyme kórt terjeszt. Így nem csoda, hogy Somogyban a Lyme-kórral fertőzött betegek száma nő. Míg 2011-ben 6-ot addig idén eddig már 8 esetet regisztráltak.
Azonban nemcsak a kullancsok jelentenek veszélyt, hanem a kullancslegyek is.   

- Az állatok esetében mindenféle vírusokat baktériumokat terjesztenek azáltal, hogy felsebzik az állatok bőrét. Vért szívnak, vagy netán a kullancslegyek néha oda is petéznek, az állatok szőre alá a bőrbe - mondta Dr. Ábrahám Levente zoológus.

Az emberre akkor veszélyesek, ha már fertőzött állat vérét szívták. A kullancslegyek ugyanúgy okozhatnak Lyme-kórt és agyhártyagyulladást is. Szakemberek szerint egyébként a globális felmelegedéssel tovább növekedhet a kullancs populáció.

Nézze meg videónkat:

Címkék: élősködő, erdei, kullancs, veszély, somogy, egészségügyi anyagok