Kedden szárazabb, és egyelőre továbbra is enyhe léghullámok alakítják Somogy megye időjárását. Túlnyomóan napos idő várható, csak néha növekszik meg kissé a felhőzet. A hőmérsékletek még mindig az átlag felett alakulnak, többfelé mérhetünk majd 20 fok körüli értékeket a délutáni órákban.

Szerdán egy hidegfront halad át felettünk csapadékzónájával, amely átmenetileg véget vet a "vénasszonyok nyara" jellegű időjárásnak. Nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható eső, záporeső, de nagy mennyiségű csapadék nem valószínű. Megerősödik a szél és 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Csütörtökre nyugalomba jut a hidegfront felettünk, csendesre, a hajnali órákban ködösre fordul az idő. A hét második felétől melegedés kezdődik a magasban.

A Kárpát-medence időjárását egy nyugat-európai ciklon határozza meg, nyugatira fordul felettünk az áramlás. A következő 36 órában a ciklon egy hidegfrontja ér el minket, lehűlést okozva.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: A reggeli ködfoltok feloszlása után többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a délutáni órákban 18-21 fok körül alakul. Késő estére 10-15 fokig hűl a levegő.



Szerda: Erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé várható eső, záporeső.
Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-12 fok között alakul, foltokban néhol köd is előfordulhat. A délutáni órákra 12-15 fok körül alakul a hőmérséklet.



Csütörtök: Változóan felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet a reggeli órákban 4-7 fok között alakul, ködfoltok képződésére is számítani kell. Délutánra 15-17 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A hét második felétől jelentős melegedés várható. A hét végére visszatérhetnek a kevéssel 20 fok feletti kellemes hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, csapadék, ősz, eső, egészségügyi anyagok, időjárás