katica


Nagy a forgalom Lókiék házfalán. Napsütéses időben akár több száz katica is mászkál és sütkérezik a meleg vakolaton. De nemcsak itt, hanem a házukba is többszáz költözött már. Egy részét kisöpörték, de már feladták a küzdelmet a katicákkal.   

A családfő azt mondja: már szellőztetni is alig mernek és feleslegesen az ajtót sem nyitják ki.   

- Még arra is vigyázni kell, hogy hányszor megy ki-be az ember jobb nem kinyitni a nyílászárókat, de ennek ellenére ahol régebbi nyílászárók vannak és megtalálják a réseket azok sarkait nagyon szeretik és ott tömegekben fekete tömeget képezve egymásnak lapulva próbálják megtalálni a telelőhelyeiket - Lóki György.

De az udvaron is csak úgy cikáznak. Sőt még a ruhára is rászállnak és zavarják az embert. A házigazda azt mondja: nagyon vigyázni kell a bogárral. Talált már olyan madarat amelyik elpusztult, mert megette a harlekin katicát.  

Színéről ismerhető fel a bogár, amely kissé fakóbb mint a 7 pettyesé. A bogár mindössze 5 éve jelent meg hazánkban, de komoly veszélyt jelent az őshonos 7 pettyes katicára. Egyrészt mert a táplálékot eleszi előle, másrészt mert sokkal ellenállóbb.

- Kiderült, hogy egy harmonim nevű hatóanyag található ebben a katicabogárba. És ez a kis katicabogár meggátolja, hogy az egyébként benne, egy egysejtű parazitaként mindig jelen lévő egysejtű megbetegítse őt. Ezzel szemben a hazai katicabogár állományokban ez az egysejtű ez halált okoz - Pintér András, természetvédelmi őr, Duna-Dráva Nemzeti Park.

A bogarak egyébként most éppen telelőhelyet keresnek maguknak, ezért rajzanak ki ekkora számban.

Nézze meg videónkat a helyszínről:

Címkék: lepték, harlekin, katicák, somogyot, egészségügyi anyagok