A Magyar Élelmiszerkönyv 2-85 számú irányelve tartalmaz szabályozást a száraztésztákra vonatkozóan, többek között azok savfokának, nedvesség tartalmának és tojás tartalmának  tekintetében.

A nedvességfok megtartása a mikrobák elszaporodása miatt betartandó, a savfok is lényeges, de a legfontosabb, és ami alapján a legtöbb vásárló választ, a tojástartalom.

Van 2 tojásos, 4 tojásos vagy akár 8 tojásos tészta is, sok esetben azonban a csomagoláson feltüntetett számok közel sem fedik a valóságot.

Figyelembe véve, hogy a tojások sem nagyságra, sem pedig beltartalmi értékekre vonatkozóan nem tekinthetőek egyformáknak, az Élelmiszerkönyv a száraztészták tojástartalmának tekintetében maximálisan megengedhető eltéréseket ad meg.

A vizsgálat során a tészták 20%-a került a nem megfelelő listára, 15%-nál pedig a tojástartalom tekintetében fedeztek fel égbe kiálltó eltéréseket. A legtöbb esetben a 8 tojásos száraztésztáknál fedeztek fel problémát: előfordult olyan termék is, amely a címkén jelölt 8 tojás helyett csupán 3,5 db tojást tartalmazott kilogrammonként.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság természetesen bírságokat szabott ki a leleplezett tojással csaló gyártók esetében.

Címkék: tészta, baki, hiba, tojás, fogyasztóvédelem, egészségügyi anyagok