oltás


Akik munkájuk, vagy szabadidős tevékenységük miatt több időt töltenek szabadban, esetleg kerülnek kapcsolatba fertőzött állatokkal. A veszettséget a fertőzött állatok nyála terjeszti, ezért főleg az afrikai és ázsiai országokban kell elővigyázatosnak lenni, ahol nagyon sok a kóbor kutya.

A veszettség amúgy szinte minden esetben halálos, ha a beteg nem jut azonnal megfelelő ellenszérumhoz. A szövetség azt javasolja, bárki, aki olyan helyre utazik, ahol nagy a veszettség kockázata, és a megfelelő vakcinák nem hozzáférhetőek, már az indulás előtt oltassa be magát megelőzés céljából. A veszettséget a fertőzött állatok nyála terjeszti, ezért főleg az afrikai és ázsiai országokban kell elővigyázatosnak lenni, ahol nagyon sok a kóbor kutya.

Emellett azoknak is ajánlatos a megelőző védőoltás, akik akár munkájuk, akár szabadidős tevékenységük révén nagyobb eséllyel kerülhetnek kapcsolatba fertőzött állatokkal. Ilyen tevékenységek például a kocogás, a kerékpározás, a kempingezés vagy a túrázás, a foglalkozások közül pedig különösen veszélyesek a falusi környezetben végzett munkák, továbbá a vadőrök és az állatorvosok munkája. A kockázatos helyekre utazó gyerekeket szintén be kell oltani, mivel ők az átlagosnál is magasabb mértékben veszélyeztetettek.

Címkék: harapás, veszettség, halál, kutya, vakcina, egészségügyi anyagok