A délutáni órákban sok helyen elérheti hőmérséklet a 24-25 fokot is. Csütörtökön a délutáni órákban már lehet felhősödés és átfutó zápor is, egy péntekre érkező hidegfront jeleként.

Európa északkeleti részén ciklon örvénylik, változékony, hűvös az idő. Ezzel szemben délnyugaton anticiklon van, száraz meleg idő van, nem egy helyen kánikulai meleggel.

A Kárpát-medence,  a két képződmény közötti északnyugati áramlásba tartozik, több hullámban érkezik hozzánk a váltakozó nedvességtartalmú, és hőmérsékletű léghullámok. A következő 1-2 napban szárazabb, melegebb levegő áramlik hozzánk, de csütörtök délutántól már ismét egy hidegfront közelít meg minket.

 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:


Kedd: időnként kissé megnövekedhet a felhőzet, de néhány órás napsütés is várható. Csapadék nem valószínű. A délutáni órákban 19-23 fok között alakul a hőmérséklet. A késő esti órákra  12-17 fokig hűl a levegő.

Szerda: többórás napsütés várható, az időnkénti gomolyfelhőkből csapadék nem várható. A reggeli órákban 7-10 fok körül alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, néhol kisebb köd sem kizárt. A délutáni órákban 20-24 fokig emelkedik a levegő hőmérséklete.

Csütörtök: időnként már megnövekszik a felhőzet, esetleg néhol futó zápor is előfordulhat. Emellett néhány órás napsütés is várható. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-12 fok körül alakul, csak néhol alakulhat ki köd. A délutáni órákra 20-25 fokig emelkedik a levegő hőmérséklete.

Távolabbi kilátások: Péntekre visszaesik a hőmérséklet egy hidegfront hatására. A hét vége időjárása kissé még mindig bizonytalan. A mostani számítások alapján,  változékony idő várható, 17-20 fok körüli hőmérsékletekkel  a délutáni órákban. Szombaton elszórtan, vasárnap többfelé kisebb esővel, záporral. Hétfőn akár jelentősebb eső is lehet majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: későnyár, hidegfront, hétvége, nyár, időjárás, egészségügyi anyagok